Min store interesse er natfotografering eller på engelsk low-light photo, som jeg synes er mere dækkende - fotografering fra solnedgang til solopgang. Jeg har igennem mine mange natteture gjort mig en række erfaringer, som jeg håber kan hjælpe dig på vej.
Mine gode råd:
Fotografering
Natfotografering kræver i mine øjne et digitalt spejrefleks kamera, da især billedstøj er en udfording for kameraet, og her har compact kameraerne svært med at følge med.
Dernæst er det tvingende nødvendigt, at kameraet kan gå ned til ISO 100 for at undgå støj. Der vil næsten altid være en smule tungstenslys i omgivelserne, selv når det opleves som mørkt. På mange kameraer findes der et støjreduktion program (hos Nikon hedder det "Long Exposure Noisereduction"), det kan man overveje at aktivere. Mit råd er: Prøv at tag nogle billeder med og uden, og oplev forskellen.
Det er nødvendigt med et godt og stabilt stativ, hvilket ofte vil sige forholdsvis tungt, så det ikke bliver påvirket af blæst, når kameraet står åbent med ofte temmelig lange eksponeringstider. Jeg øger som regel vægten – og dermed stabiliteten – ved at hænge min fototaske op under stativet.
Har du et kamera, hvor du kan slå spejlet op (det kan f.eks. Nikon D300 og D700), skal du overveje det, da det giver færre rystelser i kameraet, når du foretager din exponering.
Jeg arbejder meget med eksponeringskompensation. Det er lidt med forskel – ofte lidt ”humørbestemt” – om jeg arbejder blænde- eller lukkerprioriteret, men som oftest skal min udgangsindstilling ramme blænde 13. Jeg har altid highlight slået til (for at undgå udbrændt lys), og så finjusterer jeg mellem optagelser på eksponeringskompensationen.
Hvis du blænder ned til f/11 opnår du stjerneeffekt fra lygter (f.eks. gadelyger). Det samme gør sig gældende ved f/13 og f/16.
Jeg bruger altid at optage med bracketing sat til og stillet til plus/minus 0,3. Så tager jeg tre billeder i hver serie og udvælger så den bedste eksponering, når jeg kommer hjem.
Jeg arbjeder altid med fjernbetjening, den arbejder dejligt hurtigt, og udelukker selv små rystelser i opstillingen.
Prøv at tage dine billeder fra solnegang og indtil det er helt mørkt, og se hvordan farverne skifter fra blå til sort.
Efterbehanding
Jeg efterbehandler i Adobe Photoshop og Lightroom
Jeg tager altid mine billeder i RAW, det giver større mulighed for at arbejde med eksponering og hvidbalance. Det er især vigtigt i forhold til hvidbalancen, der kan være ganske tricky ved aften/natfotografering. Billeder taget kort tid efter solnedgang har f.eks. en tendens til at blive meget blå.
Ellers er min proces, at jeg åbner billederne i Photoshps RAW editor. Her arbejder jeg især med hvidbalance, exposure og fill light for at finde den rigtige balance. Jeg tilstræber ikke nødvendigvis, den korrekte lysfarve, men en tone som giver et godt billedet.
Herefter arbejder jeg videre med billedet i Photoshop. Nogle gange i flere lag for styre forskellige lyskilder i billedet. Her arbejder jeg med Shadow/Higlight. Hvis det er nødvendig kører jeg billedet igennem et støjfilter (Noiseware eller Noise Ninja). Og til sidst tilfører jeg nænsomt lidt skarphed. Her skal man passe på, da USM har en tendens til give glorier/haloer omkring f.eks bygninger. Det er især udtalt på natbilleder.
Mød mørkets mester
Under denne pompøse overskrift bragte Fotomagasinet Zoom en artikel om mine natbilleder. Her kan du bl.a. læse om, hvordan jeg kom igang med natfotografering, gode råd, og ikke mindst se nogle af mine billeder. Du kan læse artiklen her:
Fotobøger
En udemærket måde at komme videre på er at læse fotobøger omkring natfotografering. Der findes mig bekendt ikke bøger om dette emne på dansk, men en del på engelsk.
Jeg køber normalt mine fotobøger i England, hvor udvalget er stort og priserne lave. Jeg bruger Amazon.co.uk, der har et godt udvalg er hurtige til at levere. Nedenfor har jeg listet Amazons udvalg af bøger omkring natfotogragering (low light):